12/8/10

Το γεφύρι της Άρτας...

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ομάδα του Ολυμπιακού, να δημιουργηθεί ένας κορμός ο οποίος κάθε χρόνο με 2-3 άντε 4 αλλαγές θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατός.

Από την εποχή που ο σταρ της ομάδας μας ήταν ο Αγαδάκος με τον Σκλάβο και τον Καλαμπόκη, φωνάζαμε και λέγαμε οτι το ατού του ΠΑΟ δεν είναι μόνο οι παίχτες, ήο Βασιλακόπουλος με την παρέα του... Είναι το γεγονός ότι ο αιώνιος αντίπαλος είχε κορμό. Είχε, και έχει, δημιουργήσει ομοιογένεια όλα αυτά τα χρόνια. Και εμείς, τι κάνουμε ; Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια πράγματα... ΠΡΟΣΟΧΗ : Ακολουθεί "σεντόνι" :-)

Το 2006, προς μεγάλη μου απογοήτευση, οι Αγγελοπουλαίοι δίνουν το χρίσμα στον Πίνι Γκέρσον να αναλάβει να κάνει την ομάδα μεγάλη. Τότε λοιπόν, ο "προπονητής" μας αποφασίζει να αλλάξει σχεδόν όλο το ρόστερ που παρέλαβε.

Τότε λοιπόν, ο Γκέρσον διαδέχτηκε τον Γιόνας Καζλάουσκας. Δυστυχώς, ο Λιθουανός προτίμησε την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων και άφησε τον Ολυμπιακό, σε μια περίοδο που τα πράγματα είχαν αρχίσει να "στρώνουν". Η ομάδα, το 2005-2006 είχε μπει στο final-4 του Ελληνικού Πρωταθλήματος (έχασε τον τίτλο με συνολικό σκορ 3-0) ενώ στην Euroleague, αποκλείστηκε από την Μακάμπι του Γκέρσον, για ένα τρίποντο, όπως όλοι θυμόμαστε...

Το 2006-2007 και ενώ στην ομάδα υπήρχαν ήδη οι Παπαμακάριος, Πρίντεζης, Ζίζιτς, Βασιλόπουλος και Σχορτσιανίτης, ο Πίνχας ανέλαβε να κάνει τις μεγάλες μεταγραφές. Εν μέρει, καλά έκανε, γιατι ομάδα με Αγαδάκο και Σεϊμπούτις, δεν κάνεις. Έφερε λοιπόν τους Πεν, Άκερ, Ματσιγιάουσκας, Μπουρούσης, Ντόμερκαντ, Χαρίση και Ράϊαν Στάκ. Θεωρητικά, καλές μεταγραφές... Ωστόσο, από όλους αυτούς, την επόμενη χρονιά έμεινε μόνο ο Μπουρούσης. Τον "Ματσε" δεν τον υπολογίζω, γιατί ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν μέλος της ομάδας. Επίσης αποχώρησαν άλλοι 4 παίχτες. Στο σύνολο λοιπόν, από την περίοδο 2005-2006, στην περίοδο 2006-2007, έφυγαν 10 παίχτες!

Την επόμενη περίοδο, ο Γκέρσον αποφάσισε οτι οι επιλογές που είχε κάνει πριν ένα χρόνο, δεν ήταν σωστές και έτσι άλλαξε, τους δυο Αμερικάνους και καμπόσους Έλληνες... Μπλέϊκνι, Γούντς, Γκρήρ, Τσακαλίδης, Βασιλειάδης, Μαυροκεφαλίδης και Τεόντοσιτς, ήταν οι προσθήκες ! 7 νέοι παίχτες, σε μια ομάδα που είχε χάσει το πρωτάθλημα ελέω ...Πιλοϊδη !

Στο έγκλημα αυτό, δεν ήταν μόνος του ο προπονητής. Τότε, είχε αποφασιστεί ότι τις μεταγραφές των ξένων τις είχε αναλάβει ο "Πίνχας" ενώ των Ελλήνων οι Αγγελοπουλαίοι.

Και ενώ ο Γκέρσον μας αποχαιρέτησε μια κρύα νύχτα του Φλεβάρη του 2007 σε ένα φλεγόμενο ΣΕΦ που φώναζε (διώξε τον εβραίο Αγγελόπουλε), το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε ο Γιαννάκης, ο οποίος προσπάθησε να στρώσει μια ομάδα που δεν ήταν στα "μέτρα" του, και εν μέρει τα κατάφερε. Όμως, και ο Γιαννάκης, αντί να αλλάξει λίγους παίχτες και να κρατήσει τον βασικό κορμό, έκανε σαρωτικές αλλαγές, με τις ευλογίες της διοίκησης πάντα. Συνολικά, στα 2 1/2 χρόνια που έκατσε ο κόουτς Γιαννάκης στον ερυθρόλευκο πάγκο, μόλις 8 παίχτες ήταν παρόντες και στις 2 ουσιαστικά ομάδες του. Και με δεδομένο ότι πλέον οι ομάδες έχουν 15 παίχτες τουλάχιστον, μιλάμε για αντικατάσταση που φτάνει το 50% !

Φέτος, το έγκλημα που συντελείται είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών. Η περσινή ομάδα, κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο της τίτλο μετά από 8 χρόνια, ενώ έφτασε και στον τελικό της Euroleague. Η μόνη αλλαγή στην ομάδα που μπορώ να δικαιολογήσω, είναι αυτή του προπονητή. Οχι πως δεν συμπαθώ τον Γιαννάκη. Κάθε άλλο. Όμως, ο Γιαννάκης είχε "καεί" από τον κόσμο πολύ καιρό πριν. Οπότε, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Ολυμπιακό, η αλλαγή αυτή έπρεπε να γίνει.

Από κει και πέρα όμως, δεν μπορώ να καταλάβω με πια λογική διαλύσανε πάνω από την περσινή πιο επιτυχημένη ομάδα της δεκαετίας! Ας πάρουμε έναν έναν τους παίχτες :

Σκούνι Πεν. : Στην πρώτη του θητεία επι Γκερσον, τον κατέκρινα οσο κανέναν άλλον παίχτη. Στην δεύτερη θητεία επι Γιαννάκη, φάνηκε οτι το πρόβλημα ήταν ο προπονητής και όχι ο παίχτης. Παρ' όλα αυτά, ο Πεν έφυγε... ίσως και να σταματήσει το μπάσκετ, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος.

Τζος Τσίλντρες : Ο πιο επαγγελματίας Αμερικάνος που έχει περάσει απο το ΣΕΦ τα τελευταία χρόνια. Τον αναγκάσαμε να φύγει για NBA. Γιατί ; Μας χάλασε που ήταν ο πρώτος σκορερ στην Α1, ένας άνθρωπος που δεν έχει σουτ ;

Νίκολα Βούισιτς : Αργά και βαριά πόδια. Σύμφωνοι. Ο Νίλσεν που πήραμε είναι θα είναι καλύτερός του ; Θεωρητικά οχι.

Πάτρικ Μπέβερλι : ...και ενώ οι Αγγελοπουλαίοι κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου, σκάει το fax οτι ο μικρός Πατ θα είναι συμπαίχτης με τον Βασιλιά του NBA ! Αντικαταστάτης ; Ουδείς, μέχρι στιγμής... Εκτός αν πάρει χρόνο ο Σλούκας! Μακάρι, γιατι το αξίζει ο μικρός, αλλά δεν το βλέπω...

Λίνας Κλέϊζα : Για τον μόνο που δεν μπορούμε να πουμε τίποτα. Είχε την επιλογή βάσει συμβολαίου, την εκμεταλλεύτηκε, καλά έκανε. Χάθηκε ο πρώτος σκόρερ της Euroleague. Αντικαταστάτης ; Ουδείς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον... Γιατί ο Κέσελι, καλός και χρυσός παίχτης, αλλά Κλέιζα δεν είναι - προς το παρόν τουλάχιστον.

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης : Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Τα έγραψα μόλις προχθές.

Ιαν Βουγιούκας (Δανεικός που θα επέστρεφε) : Μια ακόμη περίπτωση παίχτη που τον ανεχόμαστε, τον πληρώνουμε, τον στέλνουμε δανεικό για να "ψηθεί" και στο τέλος τον αφήνουμε ελεύθερο να πάει "απέναντι"...

Γιοτάμ Χαλπερίν : Τυπικά, δεν έχει φύγει ακόμα, καθώς έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο. Ωστόσο, του έχει ζητηθεί να βρει ομάδα.. Βέβαια, στα προκριματικά αυτό το καλοκαίρι, βγάζει μάτια, αλλά κάποια άλλα μάτια αρνούνται να τον δουν.

Συνολικά, η φετινή ομάδα έχει αλλάξει κατά 8/15 ... πάλι πιάσαμε 50%... Πιο είναι το point μου ; Ότι, οι Αγγελοπουλαίοι έχουν χάσει την μπάλα. Γκρεμίζουν ό,τι οι ίδιοι με πολύ χρήμα έχουν χτίσει. Μπορεί να μην νοιάζονται ιδιαίτερα για τις συνέπειες στην τσέπη τους, όμως θα έπρεπε να νοιάζονται για το κακό που κάνουν στην ομάδα, που ουσιαστικά δεν της επιτρέπουν να χτιστεί σωστά...

Αντί επιλόγου, καλώ όλους να θυμηθούμε τί είχε δηλώσει ο Π. Αγγελόπουλος, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. :

"Το Κύπελλο δεν είναι δικαίωση. Για να δικαιωθούμε πρέπει να στήσουμε δυναστεία και οι δυναστείες δεν χτίζονται με ένα τρόπαιο. Δίνουμε από τώρα ραντεβού για το Παρίσι. Στόχος είναι και τα τρία τρόπαια φέτος. Εχουμε παικταράδες και δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερα χρήματα. Κάναμε κάποια λάθη στο τέλος αλλά τι να πεις στον Κλέιζα και τον Τεόντοσιτς; Να μην σουτάρουν;"

ΥΓ. Τα στοιχεία με τις αλλαγές του ρόστερ απο χρονιά σε χρονιά, τα άντλησα από το galanissportsdata.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου